Off in Bulgaria, varful Chumerna, 1536 metri (589 km)

Salutare!

Mai jos, ultima portiune de off pana pe varful Chumerna (1536 metri), superb drumul, desi era sa cad de vreo 2 ori, si inca nu m-am invatat cu bocancii noi. Per total speram la mai mult off-road, dar na, bulgarii vad ca asfalteaza tot ce prind. 

In total 589 km de drumuri libere, virajate si asfalt surprinzator de bun. Nu era nici urma de masina sau om pe kilometri intregi in multe din locurile astea, nefiind atractii turistice populare in acest sezon la sud de Dunare. In fiecare din locurile de mai jos ori nu era nimeni, ori erau 3-4 oameni.

  • Cetatea Cherven
  • Veliko Tarnovo
  • Cascada Kapinovski (aici vreau sa revin sa fac o baie si sa sar de pe stanci)
  • Cascada Hristovski
  • Varful Chumerna
  • Lacul Iovkovtzi

Am plecat mai devreme decat mi-am propus initial, pe la un 6 si un pic, am zis daca tot m-am trezit devreme si plec singur, sa prind si un rasarit, mi-era dor.

Echipat corespunzator pentru frigul de dimineata, am trecut prin vama ca prin unt printre masinile oprite in coada de cel putin jumatate de ora.

M-a cuprins iar nostalgia la intrarea in Bulgaria in timp ce ii dadeam blana pe portiunile unde stiu ca nu sunt amplasate radarele.

La benzinaria Shell de aici a venit la mine un domn, Iulian Rauta sa-mi admire motorul si sa-mi povesteasca un pic de partile din lume pe care le-a vazut pe al sau GS1200. A zis ca nu mai sta pe forum.

Cherven Fortress

La ora 8 eram deja parcat, cu disk-lockul pus si bagajul strans de pe motor, pregatit sa urc cele 1000 de scari pana la cetate. Drumul pana acolo e asfaltat si poate fi facut cu orice mobra.

Am schimbat doua vorbe in limba bulgara cu un domn amabil, ne-am imprietenit si m-a lasat sa ii fac o poza.

Prima poza cu floarea soarelui de anul asta (si ultima), bifata.

Veliko Tarnovo

In Veliko nu am zabovit prea mult, singur fiind, deja e cred a 10a oara cand il vizitez. Dar tot superb il regasesc. Valea pitoreasca si casele dispuse pe randuri seamana un pic cu Napoli, ca sa nu mai amintesc de superba cetate Tsaravets.

Mi-am luat pachetul de la curier si-am plecat spre obiectivul urmator.

Cascada Kapinovski

Cascada e masiva si superba, amplasata langa un loc de camping. Foarte putina lume, dar oricum, era dimineata. Cativa copii sareau in apa de pe stanca si daca as fi avut cu cine sa-mi las si eu lucrurile as fi sarit si eu :D. Aici chiar vreau sa revin si sa fac asta.

De aici e un drum forestier care duce la barajul din planul initial – insa era semn cu accesul auto interzis, am aflat ca barajul e obiectiv protejat fiind folosit pentru alimentarea cu apa potabila.

Am zis hah, fraierilor ca tot urc si am luat-o pe un drum paralel insa s-a terminat in tufisuri.

Am plecat mai departe spre urmatoarea destinatie, cu mici opriri pe parcurs sa explorez drumuri care mi se pareau interesante.

Cascada Hristovski

Bai ce frumusete. Am ajuns insa pe platoul de pe care se vede toata valea, dupa un drum de vreo 150 de metri printr-o padurice. Jos, la fel ca si in cealalta parte erau cativa oameni care se balaceau, localnici.

Varful Chumerna (1536m)

Aici eu speram ca am vreo 30km de off-road pana sus si ca tot drumul e un fel de Tabla Butii sau Baiului. Nu. Au asfaltat oamenii astia aproape tot, pana sus, mai putin ultimii cativa km. Asfaltul la inceput e foarte bun, o singura banda insa ca in palma, un fel de Transbucegi prin padure, o placere sa te dai. Cu grija insa pentru ca sunt multe curbe si, desi foaaarte rar, mai vine cate un bulgar pe mijloc cu masina.

Video cu portiunea cea mai frumoasa de off am postat-o la inceputul topicului, aici las cateva poze cu urcarea:

Si cu platoul:

Am coborat din varful muntelui spre ultimul obiectiv din lista, un alt loc desprins din rai. Daca era in Romania era plin de masini pe margine si gratare. Aici erau doar vreo 3 din ce am numarat. Ce inseamna sa ai o tara mare cu geografie variata si cu populatie activa foarte mica. 

Video cu coborarea:

Lacul Iovkovtzi

La intoarcere, alte drumuri frumoase si virajate, iarasi bucuros ca trec vama pe motor in 10 minute, am fost acasa la 19:30.

Numai bine!